Kim de Korte, trainer Ondersteunende Technologie Communicatie (OTC) 

Ik ken Visio al een groot deel van mijn leven. Ik heb oculair albinisme en heb daardoor zelf twee jaar op een Visio-school gezeten (VSO). Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan als onderwijsassistent bij Visio Onderwijs (SO). En nu werk ik als OTC-trainer en OTC-adviseur/onderzoeker in opleiding bij Visio Revalidatie & Advies in Amsterdam. 

Hoe oculair albinisme mijn werk beïnvloed

In mijn werk zie ik het als voordeel. Het is handig dat ik mensen met een visuele beperking begrijp. Ik kan uit eigen ervaring vertellen hoe ik mijn werk overzichtelijker maak of wat ik doe om iets wél te kunnen lezen. Toch is er ook een wezenlijk verschil. Ik ga al mijn hele leven om met mijn visuele beperking. Veel van mijn cliënten zijn echter plotseling slechter gaan zien. Dat is een ander proces. 

Hulpmiddelen voor mij en mijn cliënten

Ik vind het belangrijk om in oplossingen te denken als ik samen met een cliënt kijk welke hulpmiddelen passend zijn. Ik probeer altijd de beste oplossing te vinden voor de cliënt. De focus is altijd op wat nog wél kan. En kan iets niet linksom, dan gaan we naar rechts. Zelf heb ik irisprintlenzen en ik gebruik vergrotingssoftware, een speciale loep en natuurlijk mijn smartphone. En dankzij de bioptische telescoopbril* kan ik autorijden.

Waarom werk jij bij Visio?

Het contact met de cliënten. Ik hoor vaak dat cliënten het fijn vinden om te praten met iemand die echt begrijpt wat ze doormaken. En samen zoek je naar oplossingen om de ogen te compenseren. In de toekomst zie ik mezelf wel brailleles geven aan volwassenen. Ik heb mezelf in eerste instantie braille aangeleerd om mijn leerlingen op school beter te kunnen helpen, maar naarmate mijn vaardigheden en kennis zich uitbreidde begon ik hier ook een meerwaarde voor mijzelf in te zien. Ik kan nu ook heerlijk, met mijn ogen dicht, lezen na een vermoeiende (werk)dag. 


*Visio adviseert ook slechtziende mensen die willen autorijden. Kijk voor informatie op auto-mobiliteit.org http://www.auto-mobiliteit.org/ 

“De focus is altijd op wat nog wél kan”